Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Liapina K$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 2
Представлено документи з 1 до 2
|
1. |
Liapina K. V. Preparation and properties of the colloidal solution based on biogenic metal nanoparticles [Електронний ресурс] / K. V. Liapina, P. G. Dulnev, A. I. Marinin, T. V. Melnichenko, A. I. Ustinov // Biotechnologia Acta. - 2014. - Vol. 7, № 6. - С. 63-68. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2014_7_6_11 Мета роботи - одержання стійкої суспензії на основі біосумісних речовин з використанням як прекурсора біогенних наночастинок металів, інкапсульованих у сольову матрицю NaCl. Рідиною для розчинення солі було обрано водорозчинний комплекс на основі різноманітних похідних амінів, яким притаманні антисептичні властивості. Розчин піддавали диспергуванню з використанням ультразвукової обробки за підвищеної температури. У процесі диспергування відбувається видалення сольової оболонки з одночасним формуванням органічної оболонки на поверхнях наночастинок металу, що забезпечує їх стабілізацію. Дослідження суспензії після витримки за кімнатної температури упродовж 100-та днів показало, що всі її характеристики залишаються стабільними. Розроблено метод одержання стабільного колоїдного розчину на основі наночастинок біогенних металів (Cu, Co, Fe та ін.). Як прекурсор використовували інкапсульований у соляну оболонку металевий нанопорошок. Показано, що такі колоїдні розчини характеризуються вузькою дисперсією розмірів, а також стійкістю до температурних взаємодій і часового фактора.
| 2. |
Liapina K. V. The lime purification of sugar-containing solution using high viscosity colloidal solutions [Електронний ресурс] / K. V. Liapina, P. G. Dulnev, A. I. Marinin, N. N. Pushanko, V. V. Olishevskiy // Biotechnologia Acta. - 2015. - Vol. 8, № 6. - С. 71-76. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2015_8_6_11 Мета роботи - визначити ефективність сумісного використання вапняку та суспензій високої в'язкості, що містять як прекурсор наночастинки алюмінію, під час очищення цукровмісних розчинів. На першому етапі одержували інкапсульований у сольову матрицю нанопорошок алюмінію спільним осадженням із парової фази металу та галогеніду лужного металу NaCl. Для тривалої стабілізації наночастинок алюмінію застосовували розроблений спосіб диспергування цих порошків у композиції поліетиленгліколей, одержуючи колоїдний розчин високої в'язкості - гель. На другому етапі як об'єкт дослідження використовували дифузійний сік, одержаний за лабораторних умов екстрагуванням водою бурякової стружки. Визначали основні показники якості соку: вміст сухих речовин, сахарози, протеїнових і пектинових речовин (як основних складових колоїдної фракції дифузійного соку), а також його чистоту та співвідношення вмісту сахарози і сухих речовин (у %). Як основний реагент для проведення процесу попереднього вапнування використовували молоко з щільністю 1,18 г/см<^>3, приготоване шляхом гасіння обпаленого вапна гарячою водою. У ході експериментів показано ефективність препаратів, що містять алюміній у наноформі, їх вплив на ступінь видалення речовин колоїдної дисперсності у процесі очищення дифузійного соку в цукробуряковому виробництві та підвищення його якості. Одержані результати свідчать про те, що залежно від способу одержання досліджувані додаткові реагенти з наночастинками алюмінію виявляють різний ефект на зміну чистоти дифузійного соку у процесі його оброблення вапняним молоком.
|
|
|